mardi 8 juin 2010

Herman Janssens, de Provence passie

Van jongsaf is Herman erg geïnteresseerd in schilderen en tekenen. Tijdens zijn middelbare opleiding volgt hij de richting beeldende kunsten aan het Pius-X instituut. Aansluitend gaat hij naar St-Lucas te Antwerpen waar hij kiest voor de richting grafisch ontwerper. In die opleiding werd veel aandacht geschonken aan waarnemingstekenen en tekenen naar levend model, wat zijn twee lievelingsvakken waren. In 1986 behaalde hij het diploma van grafisch ontwerper met onderscheiding. Aansluitend op deze opleiding volgde hij nog drie jaar avondschool, richting schilderkunst in de kunstacademie van Wilrijk.
Al van in zijn jeugdjaren is Herman gefascineerd door de Provence. Dit komt door de vele zomervakanties die hij met zijn ouders doorbracht in het zuiden van Frankrijk en de Cote d'Azur. Daar ontdekte Herman dat de zinderende warmte, de lichtinval, de landschappen en de kleurenpracht al zoveel schilders kon inspireren. Het is eigenlijk niet abnormaal dat bijna alle grote impressionisten deze regio bezochten om haar te vereeuwigen op doek.
Als Herman op reis gaat neemt hij zijn schetsboek mee om ter plekke herinneringen vast te leggen op papier. De techniek die hij meestal gebruikt is een gemengde techniek van acryl, olieverf en potlood. Eenmaal thuisgekomen gaat Herman deze schetsen omzetten naar schilderijen op doek. Maar de schetsen die hij ter plekke maakte dragen meestal de voorkeur weg bij de toeschouwer. Wellicht komt dit omdat de lichtinval ter plekke, het gevoel en de impressie in het werk vervat zitten. Herman kiest er bewust voor om geen realistische weergave van het landschap vast te leggen. De impressie, de lichtinval van dat moment en zijn gevoel ter plekke primeren in het werk.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire